Olika sätt att värma upp ditt hus

Att ha bra temperatur i hemmet är en av de viktigaste faktorerna för att uppnå trivsel. För dig som bor i hus eller villa är det i synnerhet angeläget att ha koll på olika metoder för uppvärmning eftersom det är något du ansvarar för själv.

Det nordiska klimatet ställer höga krav på möjligheterna att värma upp ett hus. I det avseendet handlar det inte bara om vilken metod du använder dig av för att värma upp huset, det handlar såklart också om isolering. I den här artikeln kommer vi dock först och främst fokusera på olika källor till uppvärmning – sådana som använts i hög utsträckning tidigare men som nu inte är på modet och självklart sådana som spelar stor roll nu och som kommer göra det i framtiden. Men först ett av de effektivaste sätten att värma upp ett hus på idag.

Luftvärmepumpar – det bästa sättet för uppvärmning?

Luftvärmepumpar är ett bra alternativ om det är så att du har ett hus som fortfarande värms upp med direktverkande el men som inte har möjligheten eller vill byta till vattenuppvärmning. I de sammanhangen är en luftvärmepump ett både enklare och billigare alternativ som går att få för mellan 10-20 000 kr. Luftvärmepumpar tillverkas bland annat av elektroniktillverkaren Panasonic som finns t.ex här: https://20grader.se/panasonic-cu-hz25tke som kanske är mest kända för att ha tillverkat tv-apparater.

Husuppvärmning från förr

Det finns några gammaldags sätt att värma upp hus på som fortfarande används. Det här är dock alternativ som sällan, om ens någon gång, används för att värma upp nybyggda hus.

  • Oljepanna – Det här var ett väldigt vanligt alternativ för att värma upp hus på under 70- och 80-talen. Nu är vi betydligt mer medvetna överlag om vilken otroligt dålig miljöpåverkan det har att bränna olja vilket gör att oljeeldning är på utgång som husuppvärmning och har varit så under några års tid.
  • El – Så kallad direktverkande elvar också det ett väldigt vanligt alternativ för husuppvärmning från 70-talet och framåt. Nu framstår det som ett ganska dyrt alternativ, dessutom kan det vara oklart hur miljövänlig elen är.
  • Kamin – Det här är såklart riktigt old-school och det sätt som hus i första hand värmdes upp på under flera hundra år. Idag är det ovanligt annat än i mys-syfte. Miljöaspekterna påverkar såklart här också, det är inte miljövänligt att elda ved även om det är betydligt bättre än att bränna olja.

Modern husuppvärmning

Det här är några av de modernaste sätten att värma upp hus på.

  • Solenergi – Mest moderna av alla metoder för att värma upp hus är kanske solenergin. Under de senaste åren har alltfler husägare investerat i och satt upp solpaneler på taken. Om det finns någon metod att värma upp hus på som har framtiden för sig så är det solenergin.
  • Pellets – Det moderna alternativet till uppvärmning med vedeldning. Pellets är mycket mer effektivt än ved. Det bästa av allt är kanske att det går att bygga om oljepannan till att kunna elda pellets. Det kostar en liten slant att investera i en pelletsbrännare, men i de flesta fall är det en investering som betalar av sig på några års sikt.
  • Luftvärmepump – Mycket effektivt och energisnålt sätt att värma upp huset på.

Eftersom klimatfrågan är viktig idag är det främst av dessa skäl vi bör se över vår uppvärmning, även om det som en bonus också gynnar plånboken.