Gör badrummet både barn- och vuxenvänligt

Att inreda ett badrum är bland det roligaste under en renovering. Här kan du verkligen vara utsvävande och gå helt på din kreativitet – om det bara är vuxna i huset. Delar du ditt hem med barn bör du emellertid tänka om eftersom ert badrum bör vara barnvänligt och säkert för alla åldrar.

För att göra badrummet barnvänligt behöver du inte göra ett alltför stort avkall på dina egna behov. Kanske du måste avstå från det estetiska till viss mån för att ge utrymme för det funktionella, men i mångt och mycket handlar det mest om att skaffa säkerhet och hitta en balans mellan kreativitet och praktiska punkter. För att få hjälp och råd kan du kontakta Aquabygg som både utför köksrenovering i Stockholm och badrumsrenoveringar. Har du många idéer är det bra att lufta dem med professionella först.

barnsäkerhetBarnsäkra lösningar

Badrum kan ofta bli hala på grund av våta klinkers, kakel och våtrumsmatta. Klinkers tenderar dock att bli mindre halt än exempelvis kakel. Våtrumsmatta är den bästa lösningen mot hala golv men är ofta inte lika estetiskt tilltalande. När du köper badrumsmatta, se till att välja en med halkskydd under så att barnet och ni inte far all er väg när ni kliver ned på den. Samtidigt är det viktigt att låta barn lära sig själva vad som är farligt och inte.

 

”Detta, att på egen hand få upptäcka, testa, tänja på gränser, ligger i människans natur och bidrar till hennes utveckling”

 

Värme är en annan aspekt som är viktig att ha i åtanke. Barn råkar lättare ut för olyckor och hemmavid bränner de sig lätt när de håller i duschmunstycket eller vattenkranen och för att motverka att de får hett vatten på sig kan du använda en reglerbar blandare att ställa in på 37-38 grader.

Gör ditt badrum lättstädat

En barnfamilj får städa relativt ofta i både kök och badrum så att sätta in lösningar som gör det enkelt att städa är bäst. Vägghängd toalett, vägghängda skåp med hålrum under gör det lätt att komma åt med dammsugaren.