Alternativ utrymningsväg med trappa

Att montera en trappa på utsidan av huset är det många som gör. Ofta beror det på att man vill bygga en säker utrymningsväg från övervåningen på huset, och många väljer att blanda både estetiskt tilltalande material med de praktiska funktioner som vanliga utrymningstrappor har. För att undvika halkolyckor är det bra att ha ett för foten och sulan greppvänligt material som inte blir halt vid snö eller regn.

Väderbeständiga trappor som både är anpassningsbara till fasaden och som är estetiskt tilltalande kan kan hitta här: https://www.trappverket.se/produkter/aluminiumtrappor-37501627 och innan man gör köpet ska man absolut göra övervägandet att anpassa trappans steg efter om det är barn som bor i huset eller inte. Det finns också lösningar som handikappanpassar trappan. Anledningen till varför man ska välja aluminium istället för stål är bland annat för att aluminium är ett lättare material att anpassa, och man arbetar ständigt på att forska på aluminiumet som många bedömer är en metall som kommer användas i allt fler sektorer. Läs mer om det i NyTeknik.se.

Alternativa utrymningsvägar viktigt

Trappor på utsidan av fasaden kan användas både om man fasadrenoverar eller vill bygga ut altanen, men att montera alternativa utrymningsvägar är kanske den mest angelägna för oss som har familj. Det är så pass viktigt att kommunen ibland kan besluta om att flytta på verksamhet just för att alternativa utrymningsvägar inte finns. I SR rapporterade man bland annat att ett gruppboende blev tvungna att flytta sin verksamhet eftersom brandförsvaret pekade på bristande brandsäkerhet:

”Uppsala brandförsvar har krävt att det ska byggas en alternativ utrymningsväg, vid sidan av trapphuset, till exempel en utvändig trappa.” SR

Förskolor har också varit tvungna att stänga eftersom brandförsvaret bedömt utrymningsvägarna som allt för få. Tillfälliga trappor går att sätta upp, men det är bra om man sätter upp just väderbeständiga aluminiumtrappor som håller längre.