Hitta familjens drömhus

När familjen växer och längtan kommer efter ett hus med trädgård är det viktigt att inte köpa ett hus på impuls. Fundera igenom vilka punkter som är viktigast för just din familj så att huset blir precis det ni önskar.

Med en stor familj gäller det att hitta ett rymligt hus med stor trädgård så att både barn och vuxna får tillräckligt med plats. Huset bör ha bra förvaringsutrymmen och får gärna vara så stort att varje barn kan få ett eget rum. Även om mindre barn brukar tycka om att dela rum så ändrar de ofta inställning under tonåren då behovet att dra sig undan ökar.

Välj rätt hus

Även om husets storlek är viktigt finns det också många andra faktorer som avgör om det kommer att bli ert drömhus eller inte. Tomten bör vara tillräckligt stor så att både de små barnen har ytor där de kan leka i en sandlåda och de större barnen kan bygga en koja eller hoppa studsmatta. Det är också bra om det finns ytor där de vuxna och tonårsbarnen kan koppla av. En stor altan med plats för både måltider och sköna solstolar är härlig att ha under varma sommarmånader.

Förutom husets och tomtens storlek är läget avgörande för om hela familjen kommer att trivas eller inte. Det bör vara nära till skola och kommunikationer så att barnen kan antingen gå eller åka buss till skolan på egen hand när de blir större. Om det finns möjlighet att hitta ett hus som ligger nära till arbetet ökar också livskvalitet när ni inte behöver lägga flera timmar på att pendla fram och tillbaka till jobbet varje vecka. Med närhet till skola och jobba minskar också transportkostnaderna vilket gör att det kan löna sig att köpa ett dyrare hus som ligger centralt.

Sist men inte minst är också kostnaden för huset en viktig punkt att ta hänsyn till. Gör gärna en budget där alla kostnader för både lån, uppvärmning, sophämtning och övriga hushållsavgifter tas med. För att familjen ska må bra behöver det finnas utrymme för lite vardagslyx och pengar till resor och fritidsaktiviteter för barnen.

Tänk på följande innan husköpet

  • Tillräckligt stort hus och tomt
  • Närhet till skola och arbete
  • Månadskostnad för huset