Bygg mur i trädgården

Om du ska bygga en mur i trädgården kan det vara klokt att titta lite extra på vilka metoder det finns att ta del av. Vad är bra att tänka på? Här får du några tips att läsa igenom.

Har du lite svårt för att komma igång med bygget så bygg smidigare med L-stöd för att slippa tänka på murning med mera. Stöden gör det enklare att bygga en rejäl mur i trädgården.

Varför bygga en mur?

Det finns flera anledningar till varför det kan vara bra att bygga en mur i trädgården. Du kanske vill ha möjlighet att hålla dina husdjur eller barn inne på tomten, eller så kanske du vill hålla andra ute? En mur är inte så lätt att klättra över och dessutom är den extremt stabil. Ett barn eller ett djur kan inte välta den och du får med andra ord en väldigt bra och tydlig tomtgräns.

Bygga mur i slutet av en slänt

Om du har en slänt på tomten kan den lätt börja vandra och röra på sig. Genom att använda ett L-stöd kan du enkelt göra en mur som stöttar upp slänten. De här stöden fungerar också bra om du vill anlägga rabatter i form av trappsteg som ska skiljas åt med murar. Om muren byggs av stenar kan de snabbt börja röra på sig och till slut rasar muren. Det problemet slipper du om du använder ett stöd.

Nackdelar med att bygga mur

Den största nackdelen med att bygga en mur i trädgården är att det tar en del tid. Om du ska mura din mur med cement eller liknande kan det ta ett par dagar innan den torkar. Men om du har behov av en markering av tomtgränsen eller om du bara vill markera delar på din tomt kan du ha stor nytta av muren trots allt. Dess fördelar är att den håller även om någon sitter på den eller klättrar över den. Den behöver inte heller speciellt mycket underhåll och om muren mot all förmodan skulle gå sönder kan du relativt enkelt laga den. Dessutom kan du enkelt bygga ut eller bygga på muren om det skulle behövas.