Hitta rätt inredningstrender för 2021

För dig som tycker att det är kul med inredning finns det alltid massor att göra, förändra, skapa och…slänga. Medan vissa inslag håller år ut och år in blir andra snabbt redo att kassera, och det kommer alltid kul idéer som antingen är helt nya eller kommer tillbaka från förr. Inredningen påverkas av allt mellan himmel och jord och den följer ofta strömningar inom politik, livsstil, musik, vetenskap och klädmode.

gardinInför 2021 finns det trender som hänger kvar från det föregående året, till exempel sammetsgardiner i olika färger som passar både i sovrummet och vardagsrummet. Att just den här trenden är kvar beror bland annat på att herrgårdstrenden fortfarande är inne och att tygets ombonande och isolerande kvaliteter hålls högt i aktning. Det har pratats mycket om hur viktigt det är att sova gott för den fysiska och mentala hälsan, och här fyller tjocka sammetsgardiner både en estetisk och praktisk funktion. De är vackra att se på, gör bostaden extra hemtrevlig och skapar en genomgående mysig känsla. Kombinera gärna med ett bra tyngdtäcke – ytterligare en trivsam och funktionell trend som ger bättre sömnkvalitet!

Miljötänk och hälsa

Av förklarliga anledningar har miljön och hälsan varit i fokus under 2020 och det har påverkat inredningstrenderna avsevärt. Det har till exempel blivit ute att köpa hem färska blomsterbuketter. Istället är det inne att satsa på att skaffa torkade eller konstgjorda blommor. Ännu bättre är att odla egna växter och kanske till och med prova på så kallad hydroponisk odling som både är snyggt och modernt att se på och ger dig nyttiga örter och bär året runt. På liknande vis är allt som har med slit och släng totalt ute, och du bör istället satsa på välgjorda möbler i naturmaterial eller botanisera i second handbutiker.

Resor och äventyr

vardagsrumEftersom resandet varit begränsat under 2020 har många suttit och drömt sig bort till exotiska platser och gått igenom minnen från gångna års semestrar. Det har påverkat inredningstrenden i att färger är på väg tillbaka med stormsteg, gärna både på väggar och möbler. Ett minimalistiskt vardagsrum omvandlas nu till en prunkande färgfest och ett vitt kök till en praktfull lokal i guld och svart. Det här kan gärna förenas med den DIY- och pysseltrend som rått under de senaste åren, och du kan till exempel måla skåp och väggar på egen hand eller virka snygga kuddar och filtar. Det har blivit viktigare än någonsin att ha en stimulerande och trevlig hemmamiljö och då är det inte så konstigt att många vill fixa och greja själva. Dessutom blir resultatet helt unikt på så sätt.

Tänk på att du inte hela tiden behöver köpa nytt för att lyckas med en trendig inredning. Även om du inte är särskilt händig av dig kan du alltid skaffa begagnade saker som du sedan piffar upp med lite sandpapper och färg. Du kan också lägga till kul detaljer till redan existerande möbler, till exempel gammaldags handtag till dina dörrar eller genom att måla om alla dina fotoramar. Hur trendig din inredning än är bör din personlighet alltid lysa igenom.