Inred köket för barnen

Med vassa knivar, tunga kastruller och höga arbetsytor är kanske inte köket den plats i hemmet där du vill att dina barn ska vara mest. Genom att inreda köket på ett mer barnvänligt sätt kan du istället för att jaga bort dem bjuda in till gemensam matlagning med hela familjen.

Om du står inför att renovera köket och har barn i hemmet kan det vara en vinst för hela familjen att tänka lite extra på de yngsta medlemmarna i familjen. Ett kök är traditionellt sett inte anpassat för små människor, varken i utformning eller hur det används. Det finns många faror för små händer i ett kök, till exempel lättillgängliga vassa knivar, varma kokplattor eller lådor att klämma fingrarna på. Genom att göra små förändringar kan köket istället bli barnvänligt och fler stunder av gemensam matlagning är att vänta. Det finns flera barnvänliga aktiviteter i köket att hitta på:

  • Gemensam matlagning på vardagar.
  • Bakning utan en varm ugn.
  • Dukning och pyntning i köket vid kalas.

Skydda barnens fingrar

Det blir lätt gråt när en låda eller en skåplucka smäller igen på ett litet finger. Genom att ha lådor som stängs långsamt och inte låter skyddar du både familjens öron och fingrar från att ta skada. Samma bromsfunktion finns till skåp och luckor och ljudet av smällande lådor är ingenting som du kommer sakna när det väl är borta.

Vassa knivar och andra redskap bör inte finnas inom räckhåll för barnen om de ska kunna vara med och laga mat fritt. Barnsäkra några lådor och skåp och förvara allt som kan tänkas vara farligt för ett barn i dessa utrymmen. I övriga lådor kan barnen då hämta andra redskap och kan på så sätt vara delaktiga även i dukning eller andra arbetsuppgifter.

Den varma spisen är ett orosmoment för många föräldrar som har sina barn i köket. Genom ett spisskydd som sätts framför spisen hindrar du barnen från att nå den varma hällen eller välta ner en kastrull över sig själva eller på golvet.

Arbetsytorna i ett kök är sällan anpassade för små människor. Det är svårt att se vad som pågår på bänken från en låg nivå, därför är det en bra idé att alltid ha en eller flera pallar nära tillhands i köket. Med trappstegspallar kan barn i olika storlek komma upp till rätt nivå för att delta i matlagningen.