Fördelarna med PVC-fönster

Visst är det vackert med gamla träfönster på klassiska hus och torp, men annars har de inte många fördelar. PVC är slitstarkt och i princip underhållsfria, och därför är det många som väljer dem framför andra fönster idag. Här jämför vi träfönster med PVC-fönstrens fördelar.

Eftersom vi tipsade om var du kan underhålla dina fönster i Stockholm i en tidigare text tänkte vi passa på att också tipsa om underhållsfria PVC fönster i Göteborg och den här texten tänkte vi ägna åt att diskutera fördelarna med att just installera PVC framför sedvanliga, klassiska träfönster i glas.

Vanliga träfönster vs PVC

Gamla träfönster är vackert. De klär gamla kåkar och visst finns det en viss charm i när färgen flagnar på spröjsen, men vi som levt med dessa vackra fönster vet också att de kräver en hel del underhåll och det är inte ovanligt att det framträder sprickor som kan uppstå av vad som helst. Dessutom är det ett evinnerligt övrigt underhåll med dem, och så länge du inte njuter av vacker utsikt så är det inte särskilt kul att stå där och skura om vartannat.

Sett ur ett praktiskt perspektiv är därför träfönster varken bra eller billiga – även om du skulle fynda några på andra hand. Idag är det också fler som pratar om att sänka sina elkostnader, och här har tyvärr träfönstren inte heller några fördelar. Det ska nämligen mycket till – om det ens är möjligt – att komma upp i samma isolerande egenskaper som PVC har.

Värmeläckage

Alla ställen i ett hus bär sin egen skuld för värmeläckage. Tak, golv och väggar är givna ställen att isolera, men det som läcker mest värme i ett hus är givetvis fönstren. Det här är kanske en av de största fördelarna med PVC fönstren, förutom att de är slitstarka och står emot diverse oväntade väder… Dessutom kan det vara bra att känna till att de inte heller läcker ut kall luft som du eventuellt vill ha kvar i ditt hus på sommaren, medan träfönster både släpper in och ut värme och kyla på ett sätt som gör att du måste höja dina energikostnader rejält. Det gör att om du till exempel skulle vilja installera en värmepump, skulle du behöva välja en starkare pump med högre kapacitet än om du hade välisolerade PVC-fönster.

PVC går att anpassa efter byggnadens mått och har också fördelen att de får en lång livsstid. Nu låter dessutom de alla fördelarna med dessa underhållsfria fönster som om de vore en dyr investering, men kostnaden för PVC är låg och kommer därför som en oväntat trevlig bonus för den som tänker renovera om.

Irish times summerar fördelarna med PVC på ett bra sätt. Ta dig tid att fundera ut ditt köp och sätt upp fördelarna med båda, för att komma fram till en lösning som passar just dig och ditt hem och dina preferenser! Lycka till med fönsterbytet, önskar vi på Jamaprodukter.